Aký je najlepší spôsob na dezinfekciu kuchynskej špongie?

Najefektívnejšia metóda overená v spolupráci s vedeckým laboratóriom.

Kto by už len rád umýval riad so zapáchajúcou špongiou – čistiacou hubkou. Dá sa čistiť rôznymi spôsobmi. No ktorý je najlepší?

Spotrebitelia používali špongie 1 týždeň vo vlastných kuchyniach a laboratórium zaregistrovalo 3 hlavné spoločné patogény: salmonella, E-coli a pseudomonas.

Ako čistiť hubku na riad

Testovalo sa 6 čistiacich metód, aby sa zistilo, ktorá odstráni najviac baktérií:

Umývačka riadu
Mikrovlnná rúra
Práčka
Roztok bielidla
Amoniakový roztok
Ocot

Najväčší zabijak baktérií

Roztok bielidla zabil 99,9 % z troch kmeňov baktérií so všetkých testovacích špongií  (drhnúca plocha aj mäkká špongia), čo spĺňa požiadavku EPA pre dezinfekciu povrchov, ktoré neprichádzajú do styku priamo s potravinami.

Tu je návod, ako na to:

Zmiešajte ¾ pohára bielidla s galónom vody (cca 4 l, presnejšie 3,79 l) a namočte špongie na 5 minút.

Ak hľadáte vysvetlenie, prečo je bielidlo najúčinnejšie, prečítajte si článok:
Bielidlo varí špinu ako voda vajcia.

Alebo ak máte chuť ísť viac do hĺbky, stručný chemický pohľad na vec nájdete tu:
Bielidlo alias chlórňan sodný.

Ďalší priebeh skúšky – ostatné spôsoby.

Mikrovlnná rúra a umývačka boli ďalšími efektívnymi metódami, zničili 99,9% baktérií s doma používaných špongií  z drhnúceho povrchu, no inak to bolo s materiálom špongie. Mikrovlnná rúra dosiahla zníženie u E.coli len na 99,83 %  a umývačka nezničila všetky salmonely (99,88%) a E.Coli (99,86 %).

Tu je návod, ako na to:

Vložte hubu do umývačky a nastavte program „horúce sušenie“ . V mikrovlnnej rúre, v závislosti od typu špongie (pre drsnú špongiu bola použitá ¼ pohára vody, a ½ pohára pre mäkkú špongiu). Nastavené na najvyššiu teplotu a čas pre drsnú špongiu bol 1 minúta, pre mäkkú 2 minúty. Treba to mať na zreteli.

Zvyšok

Namočené v neriedenom octe po 5 minútach priemerne 99,6 % zničenie baktérií, v neriedenom amoniaku 97,0 %. Práčka bola najmenej účinný spôsob, zlikvidovala v priemere len 93% baktérií.

Kedy je čas na výmenu

Bez ohľadu na to, ako sa staráte o čistotu špongií, nebudú slúžiť večne. Čistite špongie minimálne raz týždenne, no tie už zodraté radšej zahoďte (asi v rozmedzí 2 až max. 8 týždňov, v závislosti od frekvencie používania).

čistota a hygiena na prvom mieste

Nič nevydrží večne. Tu pomôže už len smetiak.

Praktická rada – hubky bývajú farebné. Použite farbu ako kód – jedna bude na umývanie riadu, druhá na utieranie povrchu kuchynského pultu a drezu a ďalšia na hrubé mastné nečistoty.

Stručne zhrnuté pre praktické použitie:

Vyskúšajte ich preprať v roztoku saponátu na riad a horúcej vody. Nechajte ich pred použitím vyschnúť, aby sa zabránilo rozmnožovaniu baktérií.
Alebo vydezinfikovať  v 1 litri vody do ktorého pridáte 3 lyžice bielidla pre domácnosť. Namočte na päť minút, dobre vyžmýkajte a nechajte voľne vyschnúť.

Povedzte úprimne: čo Vaša špongia, dá sa ešte použiť na zdravé umývanie?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.